Virágzó szakmai kapcsolatok a második Gyártó mentorprogramon

Virágzó szakmai kapcsolatok a második Gyártó mentorprogramon

Sikeresen zárult a Magyar Divat & Design Ügynökség által indított második Gyártó mentorprogram, melyen nyolc, szakmai zsűri által kiválasztott gyártó vehetett részt.

A Magyar Divat & Design Ügynökség egyik fontos stratégiai pillére a gyártásfejlesztés, melynek célja a hazai gyártói bázis megerősítése. Ennek céljából hozta létre az Ügynökség 2021 őszén immár második alkalommal a Gyártó mentorprogramját, amely nyolc vállalkozás számára nyújtott fejlődési lehetőséget üzleti és gyártástechnológiai ismeretek átadásával.  Az 5 hónapos képzés előremutató cégvezetési, értékesítési és technológiai ismeretekkel ruházta fel a kiválasztottakat

A közel fél éves programon idén főként alsó- és/vagy felsőruházati gyártók vettek részt, a Matyodesign Nonprofit Kft., a REHABIL Közhasznú Nonprofit Kft., a Szegedi SZEFO Kft., Nestta-Cipő Kt., NDN Sport Kft. és a SZIRÉN Ruházati Kft. Továbbá a táska és szíjazat gyártásával foglalkozó vállalatok közül az ÁP Stúdió Kft., illetve a Hunique Solution Kft. fejleszthették a tudásukat a képzés keretein belül.

A mentorprogram alkalmával összesen 15 mentor több mint 20 órában segítette a mentoráltak fejlődését. Összesen 38 csoportos és egyéni konzultáció valósult meg. A HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség Exportakadémia Igazgatóságának 8 szakembere tartott workshopot külpiaci marketing, stratégia- és márkaépítés, nemzetközi promóció eszközrendszere, működési hatékonyságnövelés, illetve technológiai innovációk témában. Mindemellett a Magyar Divat & Design Ügynökség két további mentora pénzügyi és fenntarthatósági ismeretek átadásával támogatta a résztvevő vállalatokat. A program során Dr. Sólyom Andrea, valamint az Enterprise Europe Network (EEN) szervezet tartott one-to-one konzultációkat, illetve a HEPA és az EEN egy közösen megvalósított innovációs felmérés-tanácsadással járult hozzá a résztvevők tudásának bővítéséhez.

A képzés előadásai és a workshopok interaktív módon zajlottak, így a résztvevőknek lehetőségük volt feltenni kérdéseiket és megosztani egymással tapasztalataikat. Ennek köszönhetően pedig világossá vált, hogy a gyártók nyitottak a fejlődésre és a tervezőkkel való kollaborációkra, azonban továbbra is dolgozni kell a networking kultúrájának elterjedésén. A mentorprogram egyik fontos tanulsága, hogy a sikeres együttműködések érdekében erősíteni szükséges az összefogást és az interakciók gyakoriságát a gyártók és tervezők között.

Az MDDÜ gyárlátogatások megszervezésével segítette a tervezők és gyártók közötti kollaborációk létrejöttét, ahol a kreatív ötletek ismertetése mellett szakmai kapcsolataikat is elmélyíthették és számos kontakt csere is történt. A mentorprogram nemcsak a résztvevő vállalatok szempontjából előnyös, hanem az Ügynökség számára is segítséget nyújt abban, hogy beazonosítsa a fejlesztendő területeket, valamint felmérje a hazai gyártói helyzet alakulását.

A második Gyártó mentorprogram kiegészült egy interjúsorozattal is, ahol a résztvevők meséltek vállalkozásukról, valamint megosztották a képzés alatt szerzett tapasztalataikat. A visszajelzések alapján a képzés sokat segített a vállalati életben korábban kihívást okozó problémakörök megoldásában, illetve a gyártók kapcsolati hálója is jelentős mértékben bővült, ami elengedhetetlen a sikeres üzletkötéshez és a nemzetközi terjeszkedéshez.

frontpage.hirlevel_title

frontpage.hirlevel_text