Nagyobb kapacitás és több külföldi partner elérése a cél - A Szegedi SZEFO-nál jártunk

Nagyobb kapacitás és több külföldi partner elérése a cél - A Szegedi SZEFO-nál jártunk

A több évtizedes hagyományokkal rendelkező fonalfeldolgozó gyár működésébe nyerhettünk bepillantást idén ősszel.

A már közel 70 éve működő Szegedi SZEFO zrt., korábban Szegedi Fonalmentő Vállalat, Magyarország könnyűiparának egyik meghatározó szereplője, számos külföldi és hazai divattervezővel, márkával dolgoznak együtt. Már egészen a kezdetektől működésük fontos alappillérei voltak a fenntarthatóság és a szociális felelősségvállalás, mely értékek mellett a mai napig töretlenül kiállnak.

A Magyar Divat & Design Ügynökség elindította második Gyártó Mentorprogramját, amely 8 vállalkozás számára nyújt fejlődési lehetőséget üzleti és gyártástechnológiai ismeretek átadásával. Interjúsorozatunk első részében Pecznyik Blankával, a Szegedi SZEFO termelési információs team vezetőjével beszélgettünk, aki megosztotta élményeit a mentorprogram kapcsán és betekintést nyújtott a nyüzsgő gyár mindennapjaiba. De még mielőtt a hatalmas és folyton dolgozó gépsor zajai elnyomták volna a hangokat, volt szerencsénk Blankával a vállalkozás működéséről, jövőjéről és a magyarországi könnyűiparban rejlő lehetőségekről egy interjú keretében beszélgetni.

A kötött ruhaneműk életének első szakaszát kísérhettük végig a gyárlátogatás során, ahogy állomásról állomásra vezetett minket Blanka, a kötödén át a mosodába, a szabászatról a hímzőbe. Egy igen komplex és szaktudás igényes folyamatba nyerhettünk betekintést, ahol az emberi erőforrásra és a technológiai innováció vívmányaira egyaránt szükség van.

Mesélj, mit kell tudni rólatok?

A Szegedi SZEFO zrt. egyik fő tevékenysége a kreatív ipar, ezen belül felső divatáruk gyártása és értékesítése nemzetközi és hazai partnereknek egyaránt. Magas minőségű, magas élettartamú, nagyobb hozzáadott értéket képviselő, természetes fonalalapanyagokból készülő termékeket gyártunk.

Kiemelten fontos számunkra a munkatársainkkal, partnereinkkel és a természettel szembeni felelősségvállalás. Olyan gyártási technológiák alkalmazását részesítjük előnyben melyek teret adnak a folyamatos innovációnak és környezetkímélőek.

Milyen vállalatokkal dolgoztok együtt jelenleg?

Van egy nagy olasz partnerünk, akik már 20 éve a megrendelőink. Emellett már 10 éve támogatjuk a magyar divattervezőket, először Katti Zoóbbal volt lehetőségünk együttműködni.

Miért jelentkeztetek a mentorprogramra, miben tud segíteni számotokra?

Új exportpiaci partnerekkel való kapcsolatfelvétel céljából, valamint azért, hogy tudomást szerezzünk a legújabb technológiákról, lehetőségekről olyan előadóktól, akik több éves tapasztalattal bírnak. Az MDDÜ-vel való együttműködés fontos volt számunkra stratégiai szempontból is, hiszen az általuk nyújtott lehetőségek reményt keltettek számunkra a jövőre nézve.

Melyik volt számodra a leghasznosabb workshop és miket tanultál a program alatt?

Az innovációval kapcsolatos előadás tartalmazta számomra a legfontosabb információkat. Emellett szeretném megemlíteni, hogy az összes előadás hasznos volt számomra, hiszen komplex betekintést kaphattunk azokra a területekre is, amelyek cégünk előrehaladásában szerepet játszhatnak. Árképzéssel, marketinggel, innovációval, termelési hatékonyság növeléssel kapcsolatos témákban mélyítettem tudásom.

Mik a terveid a mentorprogramot követően?

A megszerzett tapasztalatot és tudást szeretném úgy hasznosítani, hogy így sokkal hatékonyabbá váljon működésünk, nagyobb kapacitáson tudjunk működni. Ezáltal még több külföldi partnerünk igényét tudjuk kielégíteni így pedig nagyobb árbevételre tehetünk szert.

A könnyűipar számos kihívás előtt áll. Ti hogyan építitek be ezek megoldását a működésetekbe?

Összetettnek gondolom a kérdést, hiszen bár fontos lenne az utánpótlás, de sajnos viszonylag alacsony számban tanulják ezeket a szakmákat a fiatalok.  Jelenleg ezekbe a képzésekbe alacsony számban jelentkeznek és a végzettek főleg egyedi vállalkozásban gondolják a jövőt folytatni, vagy elhagyják a pályát. Azok számára, akiknek vagy szakmai végzettségük, vagy szakmai gyakorlatuk van, a képzési tervünk alapján vállaljuk a betanítását az adott munkakörökre. Úgy gondolom, hosszútávon az innováció jelenthet megoldást, ezért elsősorban géppark újításban gondolkozunk. A legfontosabb kérdés, hogy hogyan tudjuk a gépekkel hatékonyan kiváltani a folyamatokat, de emellett megőrizni az emberi erőforrást, amelynek hatalmas értéke van.

Milyen jövőbeli megoldásokat látsz a hulladékgazdálkodás megoldására?

Az alapanyaghulladékot visszajuttatjuk a megrendelőnk számára, aki újrahasznosítja, ezáltal csökkenteni tudjuk a hulladékkibocsátást. A legnehezebb feladat, hogy szét kell válogatni a különböző anyagokat, amelynek magas az erőforrásigénye. Emellett egy olyan gép is a rendelkezésünkre áll, amellyel össze tudjuk tömöríteni a hulladékot.

A második Gyártó Mentorprogramunkról és a mentoráltjainkról itt olvashatsz bővebben: LINK

frontpage.hirlevel_title

frontpage.hirlevel_text