A kisszériás minőségi gyártás, az izgalmas anyagok és az új lehetőségek világában – interjú az ÁP Stúdió Kft. alapítójával

A kisszériás minőségi gyártás, az izgalmas anyagok és az új lehetőségek világában – interjú az ÁP Stúdió Kft. alapítójával

Az ÁP Stúdió Kft. 1990-ben indult útnak, s azóta is állandó szereplője a fővárosi design szcénának, színesítve a főváros kreatívipari repertoárját.

A magyar tervezőkkel való együttműködés mellett saját márkájuk útjának egyengetésével, valamint egy multibrand store működtetésével is foglalkoznak. Az elmúlt két év akadályain túllépve most új utakat és lehetőségeket keresve igyekeznek megalapozni piaci pozíciójukat, fejleszteni üzleti folyamataikat és fenntarthatóbbá válni a gyártás és tervezés területén is. 

A Magyar Divat & Design Ügynökség idén másodszorra indította el Gyártó Mentorprogramját, amely most 8 vállalkozás számára nyújt fejlődési lehetőséget üzleti és gyártástechnológiai ismeretek átadásával. Interjúsorozatunk keretében most az ÁP Stúdió Kft. alapítójával, Pápai Gáborral beszélgettük, aki mesélt nekünk a gyár történetéről, a mentorprogram során szerzett tapasztalatairól, valamint hosszú távú fenntarthatósági céljairól és jövőbeli terveiről. A kisszériás minőségi gyártás, új és izgalmas különleges anyagok és lehetőségek világába kalauzolt el bennünket az ügyvezető, ahol egy folyamatosan fejlődő és innovatív vállalkozás mindennapjaiba nyerhettünk betekintést.

Mesélnél nekem egy kicsit az ÁP Stúdióról?

Az ÁP Stúdiót 30 évvel ezelőtt alapítottuk azzal a céllal, hogy olyan bőrből készült termékeket állítsunk elő, amelyek kis sorozatban gyárthatóak, ugyanakkor egyedi termékek, amelyeket szívesen viselnek a nők. A célcsoportunk a 30-55 év közötti korosztály, elsősorban azok a nők, akik kedvelik a stílusos öltözködést, a divatot és a saját egyéniségükhöz igazítják. Eleinte két alaptevékenységünk volt, melyek közül az egyik a merchandising termékek gyártása. Ez a terület az utóbbi időben visszaszorult és a divat oldalon erősebbek lettünk, az árbevételünk nagyobb része most már csak a divatból jön. Kiegészítőket tervezünk, melyek közül mindegyik saját tervezésű és gyártású. A tervezőnk Ács Ilona Ferenczy Noémi-díjas iparművész.

Milyen márkákkal dolgoztok együtt jelenleg a saját tervezésű kollekció mellett?

Van egy gyártóüzemünk, illetve egy bemutatótermünk, amely egyben multi designer shop. A lényege, hogy hazai tervezőkkel dolgozunk együtt, többek között olyan márkákkal, mint a ZIA budapest. Az ékszertől egészen a ruházatig jelennek meg itt termékek, de akár olyan designtárgyak is, mint a képeslap. Szeretném, ha itt egy olyan közösség alakulna, ahol mindenki a saját értékesítési lehetőségének tekintené a boltot és a hazai vevők tudnának találkozni is a tervezőkkel. Célunk, hogy kialakítsunk egy olyan szorosabb kapcsolatban lévő vevőkört, akiknek élményt jelent itt a vásárlás.

Miért jelentkeztetek a mentorprogramra?

Azért jelentkeztem elsősorban a mentorprogramra, mert szeretném, ha a márka továbbra is gyártói pozícióban maradna , valamint azt, hogy a Klauzál 1 designtérként kapcsolatot tartana a fiatal tervezőkkel. Másrészről érdekes volt számomra látni, hogy a többi gyártó milyen hasonló problémákkal küszködik és hogyan oldja meg ezeket. Az anyagbeszerzéssel, a gyártástechnológiával, illetve azzal kapcsolatban, hogy egyáltalán van-e lehetőség arra, hogy kis sorozatban, jó minőségben tudjunk értékesíteni és fel tudjuk venni a versenyt a fast fashion brandekkel.

Mit gondolsz, miben tudott a legtöbbet segíteni számodra a mentorprogram?

Leginkább abban segített, hogy át tudtam tekinteni az ÁP Stúdió jelenlegi pozícióját. Ebben nagy segítségemre voltak az előadások, ahol tudtunk párbeszédet folytatni az előadókkal és más ugyanebben a cipőben járó gyártókkal is. A mentorprogramnak köszönhetően látom, milyen területeket kéne erősítenünk, hogyan kéne fejlesztenünk, megfelelő-e a jelenlegi piaci pozíciónk, a szervezeti felépítésünk. Az utolsó 2 év nagyon nehéz volt, kijöttek a nehézségek és a hibaelemek a szervezetben, a tervezésben, a gyártásban és az értékesítésben. Ezért most különösen hasznos volt számomra a mentorprogram, hogy át tudtuk beszélni ezeket a problémákat.

Melyik volt számodra a leghasznosabb előadás vagy workshop?

Számomra az egyik leghasznosabb a szervezeti felépítéssel, a szervezeti problémákkal kapcsolatos előadás volt. A másik szintén érdekes pedig a szellemi értékekkel, a know-how levédésével kapcsolatos előadás.

Milyen terveid vannak a mentorprogramot követően?

Jelenleg az a tervünk, hogy szűkítjük a termékválasztékot és kifejezetten a zero waste kollekciót fogjuk erősíteni. Másrészt különleges anyagok felhasználásával szeretnénk foglalkozni, illetve terveink között szerepel, hogy megerősítjük az online értékesítésünket és külföldre is megpróbálunk célozni.

A lányod is kezdő divattervező. Van lehetőségetek együttműködésre?

A lányom, Pápai Lilla a Wyhoys márka alapítója. Lilla kifejezetten organikus és fenntartható designnal foglalkozik. Teljesen más stílusú, más karakterű dolgokat tervez, szintén organikus bőrből, amelyeknek a gyártását az ÁP Stúdió végzi.

Szerinted mennyire fenntartható a magyar könnyűipar?

Úgy gondolom, hogy kevesen foglalkoznak valódi fenntarthatósággal. Az egyik probléma, hogy sajnos minden marketingfogássá válik és hiányzik az a fajta edukáció, ami ahhoz kell, hogy a vevő tisztában legyen azzal, hogy marketingfogással áll szemben vagy pedig egy valóban fenntartható márka termékét vásárolja meg. Azt gondolom, hogy az egész iparágat el kéne vinni kicsit a fenntarthatóság irányába és mi is szeretnénk ezzel foglalkozni. Hiszek abban, hogy a kisebb hazai márkák – mint amilyenek mi is vagyunk – egyik kitörési pontja az, hogyha valóban transzparensen fenntartható divatterméket tervez és állít elő, illetve ez tényleg követhető. Ez tetszett szintén az előadások között, hogy beszélgettünk a fenntarthatóságról, illetve ötleteltünk a témában, amelyek közül az egyiket meg is fogom valósítani.

 

frontpage.hirlevel_title

frontpage.hirlevel_text