A 70 éves múltjára és a kortárs divatipari együttműködésekre is büszke lehet a SZIRÉN Ruházati Kft.

A 70 éves múltjára és a kortárs divatipari együttműködésekre is büszke lehet a SZIRÉN Ruházati Kft.

A SZIRÉN története több mint 70 évre nyúlik vissza, alapítása óta meghatározó szereplője a magyarországi könnyűipar gyártói szektorának.

A nagy hagyományokkal rendelkező vállalat elsődlegesen férfiingek gyártásával foglalkozik, de a saját márkájuk erősítése, új termékek bevezetése és technológiai innováció is jövőbeli terveik része. Interjúsorozatunk következő részében Samu Tamással, a SZIRÉN Ruházati Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk.

Tavaly, 2021 telén indult a Magyar Divat & Design Ügynökség Gyártó Mentorprogramjának második szezonja, melyen nyolc vállalkozás számára biztosítottunk lehetőséget üzletviteli és gyártástechnológiai tematikájú előadásokon való részvételre. A félév során pedig gyárlátogatások alkalmával meséltek nekünk arról, hogy miért jelentkeztek a mentorprogramra és milyen területeken fejlődtek és hogyan hasznosíthatják a megszerzett tudást?

A szarvasi gyárban a gyártás egyes stádiumainak áttekintése mellett betekintést nyerhettünk a szabásminták elkészítésének digitalizált folyamatába is. A folyamatosan átalakuló ipari környezetben, ahol a technológiai fejlettség diktál, muszáj lépést tartani a versenytársakkal számtalan dimenzióban. A SZIRÉN élő példája a magyar könnyűipar nagy múltjának, jelenének és jövőjének is. Ennek kulcsa a folyamatos fejlődés, s a fejlődés lehetőségének biztosítása.

Mesélnél nekem a SZIRÉN Ruházati Kft.-ről?

A SZIRÉN Ruházati Kft. 1950-ben alakult, a cég fő tevékenysége férfiingek gyártása nagyrészt külföldi megrendelések céljából. A fő gyártási szezon októbertől márciusig és májustól augusztusig tart, a fennmaradó 2-2 üres hónapban kisebb bérmunkákat vállalunk, mint például megkülönböztető mellények gyártása, valamint ebben az időszakban a saját márkás termékeink fejlesztésére fektetjük a hangsúlyt, amelyeket első sorban online, illetve saját boltunkban is értékesítünk.

Milyen partnervállalatokkal dolgoztok együtt jelenleg?

A legnagyobb partnerünk a belga Dries Van Noten, akik ingek és blúzok varrásával foglalkoznak. Mellettük számos más kisebb hazai, illetve nemzetközi megbízónk is akad, korábban pedig olyan nagy világmárkákkal is dolgoztunk, mint a Gucci.

Miért jelentkeztetek a mentorprogramra?

Hiszünk abban, hogy a magyar divat szektor, illetve a kiváló minőségű magyar termékek megállják a helyüket minden körülmények között. Ugyanakkor ehhez fejlődésre van szüksége mindenkinek, ebben segít nekünk a mentorprogram.

Mit gondolsz, miben tudott a legtöbbet segíteni számotokra a mentorprogram?

Ugyan a külföldi piacon való megjelenés számunkra nem jelentett újdonságot, az elmúlt évtizedekben összegyűjtött tapasztalat és tudás rendszerezése nagyon fontos. Mindig vannak olyan elméleti ismeretek, amelyek a gyakorlati alkalmazás során kimaradnak, illetve mindig tudunk valami újat is tanulni. A mentorprogram során például Sólyom Andrea számtalan jó ötlettel szolgált nekünk, hogy hogyan tudnánk motiválni a dolgozóinkat.

Melyik volt számotokra a leghasznosabb workshop?

Nagyon hasznosnak bizonyult, amikor a mentorprogram többi szereplője is megoszthatta velünk a tapasztalatait. Előfordult, hogy a képzések során felmerülő problémákra egy másik mentorált tudott választ adni, vagy olyan irányból közelítette meg a kérdést, amely különböző okokból kifolyólag – pl. másfajta termék, másfajta technológia stb. – számunkra újdonság volt, így ebből szintén volt lehetőségünk tanulni.

Miket tanultatok a mentorprogram alatt?

Bár a brandépítés napjainkban alapvetőnek számít a marketingben, úgy érezzük, ezen a területen mindig lehet új ismereteket szerezni. Érdemes megismerni az új trendeket és módszereket, amiket a mentorprogram során is bemutattak nekünk.

Milyen terveitek vannak a mentorprogramot követően?

A saját márkáink, valamint online értékesítésünk fejlesztése is céljaink közé tartozik, illetve a mentorprogram alatt kiderült, hogy az Unrealindustry márka tervezője szeretne majd ingeket gyártani, a kollaborációra pedig mi is nyitottak lennénk a jövőben. Emellett szeretnénk majd az ingek világából kicsit kitekinteni, terveink között van néhány új termék megalkotása is.

A második Gyártó Mentorprogramunkról és a mentoráltjainkról itt olvashatsz bővebben: LINK

 

frontpage.hirlevel_title

frontpage.hirlevel_text